Ekonomideki yavaşlama endişeleri yatırımcıları temkinli bir bekleyişe sokarken, gözler özellikle Çin’in açıklayacağı ticaret, sanayi üretimi ve perakende satış verileri ile ABD’nin perakende harcama raporlarına çevrilmiş durumda. Aynı zamanda birçok şirketin finansal sonuçları da piyasa oyuncuları tarafından dikkatle izlenecek.
PİYASALARIN NABZI HIZLA DEĞİŞİYOR
ABD’nin uygulamaya koyduğu karşılıklı gümrük vergileri, kısa sürede piyasalarda büyük oynaklıklara yol açtı. Bazı ülkelere yönelik vergilerin 90 gün süreyle ertelenmesi geçici bir rahatlama yaratsa da, hareketin hızı krize dair endişeleri artırdı. Son dönemdeki dalgalanmanın 2020 pandemi krizi ya da 2008 finansal çöküşü kadar sert olmasa da, süresi bakımından çok daha kısa sürede etkili olması dikkat çekti. ABD’de hem tahvil getirileri hem de hisse senetleri hızlı şekilde yükselip düşerken, dolarda da benzer bir dalgalanma yaşandı.
ÇİN İLE GERİLİM TIRMANIYOR
Trump yönetiminin Çin’e yönelik ek gümrük tarifelerini artırması, iki ülke arasında yeni bir ekonomik cephe açtı. Çin’in buna karşılık olarak Amerikan ürünlerine uygulanan vergileri ciddi oranda yükseltmesi, gerilimi daha da artırdı. Önümüzdeki günlerde Çin’in ekonomik performansına dair açıklanacak veriler, bu mücadelenin etkilerini daha net ortaya koyacak.
MERKEZ BANKALARININ ZOR HAFTASI
Yatırımcılar, ECB’nin Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda faizleri 25 baz puan indirerek yüzde 2,25 seviyesine çekmesini bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ise yüzde 42,5 düzeyindeki politika faizini sabit bırakması öngörülüyor. Avrupa Birliği cephesinde de Trump’ın ekonomik politikalarına karşı ne tür adımlar atılacağı, Varşova’daki maliye bakanları toplantısında masaya yatırılacak. Ayrıca İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin gelecek hafta ABD’de Trump ile görüşmesi bekleniyor.
TÜKETİCİNİN ROLÜ VE ŞİRKET KARLARI
ABD’deki perakende satış verileri, ekonomik belirsizliklerin tüketici davranışlarını nasıl etkilediğine dair fikir verecek. Mart ayına dair bu veri, özellikle tüketicilerin harcamalarını kısma eğiliminde olup olmadıklarını gösterecek. Aynı zamanda, büyük şirketlerin açıklayacağı finansal sonuçlar ve beklentiler de ekonomiye dair genel görünüm açısından önemli olacak. Netflix’in bilançosu da yatırımcıların radarında.
GELİŞEN ÜLKELER YENİ BİR EŞİKTEN GEÇİYOR
Küresel finansal çalkantılar, gelişmekte olan ülkelerin varlıkları üzerinde ciddi baskı yarattı. Özellikle daha düşük kredi notuna sahip ülkelerin tahvilleri ve finansman maliyetleri ciddi şekilde etkilendi. Asya’nın Çin merkezli bu ticaret krizinin tam ortasında yer almasına karşın, Güney Amerika daha az etkilenmiş görünüyor.
Önümüzdeki hafta gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz kararları öne çıkacak. Türkiye’nin faizi sabit tutması beklenirken, Mısır’ın nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Güney Kore ise durgunluk tehdidi karşısında daha erken ve büyük ölçekli faiz indirimi yoluna gidebilir.
Kaynak = https://www.cnnturk.com/ekonomi/piyasalarda-yeni-haftada-takip-edilecek-5-gelisme-2268964