Japonya’nın rekabet gözlem kurumu baskının tekelcilik yasasını ihlal ettiği belirtti. Kyodo News’ın haberine göre teknoloji devlerine karşı bu türdeki ilk kararını veren Japonya Adil Ticaret Komisyonu (JFTC), çevrim içi arama pazarında baskın konumda olan Google’ın, rekabeti adaletsiz biçimde engellediği sonucuna vardı.
‘ÖNCEDEN YÜKLEME ŞARTI’
Komisyonun aktardığına göre, Google, Temmuz 2020 tarihinden itibaren Android işletim sistemini kullanan altı akıllı telefon üreticisinden, Google Play Store’u sunmalarına izin vermek için Chrome tarayıcısı da dahil olmak üzere Google uygulamalarını önceden yüklemelerini ve ana ekranda belirli yerlere yerleştirmelerini şart koştu.
Ele geçirilen belge ve bilgilere göre Google söz konusu şirketlerin ürettiği Android telefonlara, rakip şirketlerin uygulamalarının “önceden yüklenmemesi karşılığında reklam gelirlerinin bir kısmının paylaşılacağı” sözü verildi.
EN AZ YÜZDE 80’İ İÇİN GEÇERLİ
Bu sözleşmelerin, Japonya’da satılan Android cihazların en az yüzde 80’i için geçerli olduğu öne sürüldü.
Google ayrıca, rakip şirketlerin uygulamalarını cihazlara önceden yüklememeleri karşılığında dört üretici ve bir telekom operatörüyle reklam gelirlerini paylaşmaya yönelik sözleşmeler imzaladı.
‘ANTİTÖST TUTUM DURMALI’ TALİMATI
Komisyon, Google’a yerel üreticilerin akıllı telefon uygulamaları üzerindeki “pazar gücü istismarını ve antitröst tutumunu durdurması” talimatı verdi.
Talimatta, merkezi Kaliforniya’da bulunan Google’ın tekelleşme karşıtı kanunun 19. maddesindeki “haksız ticaret uygulamalarını” ihlal ettiği aktarıldı.
ANTİTRÖST NEDİR?
Antitröst, büyük şirketlerin piyasa gücünü kötüye kullanmasını önlemek için uygulanan rekabeti koruma yasaları ve politikalarıdır. Amaç, tekel oluşumunu engellemek, serbest rekabeti desteklemek ve tüketiciyi korumaktır.
KARARIN ZAMANLAMASI
Talimat, Japonya hükümetinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı “karşılıklı tarifelere” karşı müzakere fırsatı aradığı döneme denk geldi. Japonya Ekonomik Canlandırma Bakanı Akazawa Ryosei’nin, hafta içinde ABD’de yapacağı görüşmede ülkesi için muafiyet talep etmesi bekleniyor.
ABD basınında son dönemde Japonya’nın Dijital Platform Yasası’nın ABD menşeli şirketlere orantısız şekilde uygulandığı eleştirileri gündemdeydi.
Kaynak = https://www.cnnturk.com/ekonomi/japonyadan-googlea-antitrost-yaptirimi-2270348