FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de ekonomik belirsizliklerin tırmanması, vatandaşların mali durumları üzerinde yeniden düşünmelerine yol açtı. Artan resesyon endişeleri ve iş arayanların sayısındaki artış, özellikle vadesiz ve birikim hesaplarında ne kadar nakit bulundurulması gerektiği sorusunu yeniden gündeme taşıdı.
Bankrate’in yakın zamanlı bir araştırmasına göre, Amerikalı yetişkinlerin %19’u herhangi bir acil durum fonuna sahip değil. Uzmanlar, mali disiplini korumanın ve likiditeyi dengede tutmanın yolunun, vadesiz ve birikim hesaplarının dikkatle planlanmasından geçtiğini belirtiyor.
Günlük harcamalar için vadesiz hesap
Ally Invest’in Kıdemli Varlık Danışmanı Dimitri Pan konuyla ilgili açıklamasında, “Vadesiz hesabınızı yalnızca günlük harcamalar için kullanıyorsanız, o ayki planlanan harcamaları karşılayacak kadar para bulundurmanız önemli” diyor. Bu harcamalar; market alışverişi, yakıt ve restoran harcamaları gibi kalemleri kapsıyor.
Fazladan para vadesizde kalırsa…
Haberde mali danışman Steve Azoury, “Vadesiz hesapta çok fazla para tutmak, bu paranın sizin adınıza çalışmadığı anlamına gelir,” diyerek uyarıyor. Aynı zamanda muhasebe firması Azoury Financial’ın başındaki isim olan Azoury “Banka da bu parayı kullanarak getiri sağlar ama bu getiri size ödenmez” diyerek vadesiz hesaplarda yüksek meblağlar tutmanın yanlışlığını vurguluyor
Vadeli hesaplarda ne kadar olmalı?
Vadeli mevduatlar, sık kullanılmayan ama faiz getirmesi hedeflenen paralar için uygundur. Bu hesaplar, yıllık faiz oranı üzerinden getiri sağlar. ABD Merkez Bankası’nın (FED) Tüketici Finansman Anketi’ne göre, Amerikalı hanelerin yarısından fazlası toplamda 8.000 dolar ya da daha az nakit varlığa sahip.
Hedef odaklı birikim konusunda önerilerde bulunan Financial Footwork’un Kurucusu ve CEO’su Hillary Seiler, birikimleri üç kategoriye ayırıyor: acil durum fonu, kısa vadeli hedefler ve uzun vadeli hedefler.
Seiler, iş kaybı gibi durumlara karşı üç ila 12 aylık harcamaları karşılayacak bir acil fon oluşturulmasını tavsiye ediyor. Bu görüş, mali uzmanlar Suze Orman ve Tiffany Aliche gibi ünlü finans uzmanları tarafından da destekleniyor.
Kısa ve uzun vadeli hedefler
Kısa vadeli birikimler, önümüzdeki üç ay ila beş yıl içinde gerçekleşmesi beklenen harcamalara yöneliktir. Seiler, bu kategoriye bu süre içerisinde yapılacak ev ya da araç alımı gibi büyük giderlerin de girdiğini söylüyor.
Uzun vadeli birikimlerse emeklilik, yatırım ya da servet oluşturma gibi daha uzun vadeli hedefleri kapsıyor. Seiler, bu hedefler için paranın bireysel emeklilik veya yatırım hesapları gibi daha yüksek getiri sağlayabilecek alanlarda değerlendirilmesini öneriyor.
Parayı değerlendirme yolları
Yüklü miktardaki paranın klasik bir birikim hesabında düşük getiriyle beklemesi yerine, daha yükek getirili birikim hesaplarının aranmasını tavsiye ediyor.
Merchants Bank’ta Müşteri Mevduat Hizmetlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Karin Cook ise “Vadesiz hesabınızdan birikim hesabınıza otomatik transferler ayarlayın. Ayrıca maaşınızın bir kısmını doğrudan birikim hesabınıza yönlendirebilirsiniz” tavsiyesinde bulunuyor. Cook ayrıca, kullanılmayan dijital abonelikler gibi gereksiz harcamaların kesilip bu paraların da birikime aktarılmasını öneriyor.
Ne zaman vadesizde daha fazla para tutulmalı?
Vadesiz hesapta fazla para bulundurmak bazı durumlarda gerekli olabilir. Örneğin beklenen büyük harcamalar ya da banka promosyonları için bu tür geçici adımlar mantıklı olabilir.
UMB Bank’ta Başkan Yardımcısı ve bankanın Kansas City Bölge Yöneticisi Ryan Bryant, “Eğer birincil ödeme yönteminiz banka kartıysa, günlük harcamaları karşılayacak miktarın vadesiz hesapta bulunması önemlidir,” diyor. Bryant, alışılmadık derecede yüksek harcamalar yapılacak dönemlerde, vadesiz hesap bakiyesinin buna göre ayarlanmasını öneriyor.
Finansal güvenliğe ulaşmanın yolu, sağlam bir plan oluşturmaktan geçiyor. Ekonomik koşullar ne olursa olsun, iyi yapılandırılmış bir mali sistem, bireyleri zor zamanlara karşı hazırlıklı hale getiriyor.
Mevduat faizleri üç ayın en yüksek seviyesinde
Yemek kartlarıyla market harcamasına sınır var mı?
Kredi kartlarında bu 6 tuzağa dikkat!
Kaynak = https://www.finansingundemi.com/haber/hangi-hesapta-ne-kadar-nakit-tutmali/1849183