Balili bulaşıkçı, Endonezyalı garson! Turizmde yabancı çözümü haberi

Balili bulaşıkçı, Endonezyalı garson! Turizmde yabancı çözümü haberi

Pandemide tecrübeli çalışanlarını başka sektörlere kaptıran turizm sektöründe kalifiye personel sorunu her geçen yıl büyüyor. Turizmin gözde şehirlerindeki otellerde yabancı çalışan sayısında artış dikkat çekerken, Türki Cumhuriyetleri yanı sıra Endonezya ve Bali’den de personel ithal edildi.

Nefes’ten Songül Dalgıç Bilgili’nin haberine göre, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saatçioğlu, yabancı çalışan sayısının her geçen dönem arttığına işaret ederek, “En büyük sıkıntı personel bulamıyoruz. Pandemi sonrasında liyakatli personel başka sektörlere kaydı. Onları tekrar turizme getirmekte zorlanıyoruz” diye konuştu.

“Eğitime tabi tutuyoruz”

Otel doluluklarındaki artışla ek eleman ihtiyacının da arttığını aktaran Saatçioğlu, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın ardından Endonezya ve Bali’den personel getirilmeye başlandığını açıkladı. Saatçioğlu, “Eğitim departmanlarında eğitime tabi tutuyoruz. Rusça bilen Kırgız personelden Rus turistler açısından faydalanıyoruz. Bali ve Endonezya’dan gelenler servis, bulaşıkhanede ve oda temizliğinde çalışıyor” diye konuştu.

Bodrum Otelciler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Dengiz de “İş gücünde maliyetlerden ötürü değişiklik oldu. Daha önce bizler 6 ay iş veriyorduk. Aldıkları maaşla yılın diğer 6 ayına yetiyordu. Ancak şimdi geçinemiyor, haklı olarak 12 ay iş istiyorlar. O nedenle yurt dışında eleman temini sağlanmak zorunda kaldık. Filipinler, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Bangladeş’ten çalışan getiriliyor. Hayalimiz bu değil. İstihdamda devlet teşviklerine ihtiyacımız var” dedi.

‘Kârdan zarar ediyoruz’

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’da turist sayısının ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 altında kaldığını söyledi.

Turizmin düşük kur, yüksek enflasyon arasına sıkıştığını aktaran Saatçioğlu, “Kârdan zarar ediyoruz. Kurun 48-50 TL bandına gelmesi gerekiyor. Kitle turizmde yurt dışında pahalı kaldık. İç pazar da belirsizlik içinde. Rakiplerimiz Mısır ve Tunus, yüzde 10-15 pazar büyüttü” dedi.

Fiyatlarda ise yurt dışında döviz bazında yüzde 5-8, iç pazarda TL bazında yüzde 30- 40 aralığında artışlar yaşandığını kaydeden Saatçioğlu, “İç pazar erken rezervasyonda yüzde 35-45 arası indirim yapılırken, yurt dışına döviz bazlı yüzde 10-15 yapıldı” diye konuştu.

Erken rezervasyonlarda yüzde 15 artış yaşandığını kaydeden Bodrum Otelciler Birliği Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Dengiz, Bodrum’da fiyatlarda euro bazında yüzde 10-15 arasında artış olduğunu açıkladı. Dengiz, “En büyük rakibimiz Yunanistan, Mısır değil maliyetler. Otel sepetindeki artış yüzde 80’inin üzerine çıktı. Sürdürülebilir döviz politikası gerekli. Banka kredilerinde sorun devam ediyor” dedi.

Bakan Ersoy: Türkiye’nin petrolü turizmdir

 

Kacır açıkladı! Turizmde çifte rekorKacır açıkladı! Turizmde çifte rekor

 

Turizmde rekor harcama: Yerli turist keseyi açtıTurizmde rekor harcama: Yerli turist keseyi açtı

 



Kaynak = https://www.finansingundemi.com/haber/balili-bulasikci-endonezyali-garson-turizmde-yabanci-cozumu/1850189

administrator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir