ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu’nun yayımladığı düzenlemeye göre; bilgisayarlar, akıllı telefonlar, işlemciler, modemler, çipler ve güneş panelleri gibi ürünler artık mevcut tarifeler kapsamında değerlendirilecek. Bu değişiklik, 5 Nisan itibarıyla ithal edilen veya antrepolardan çekilen ürünler için geçerli olacak.
TRUMP: TARİFE MUAFİYETİ YOK, ELEKTRONİK ZİNCİRİ İNCELEMEYE ALINDI
Eski ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, herhangi bir tarife muafiyetinin söz konusu olmadığını ve elektronik tedarik zincirinin tamamının inceleneceğini belirtti. Trump ayrıca, özellikle Çin’in ABD’ye karşı ticarette haksız avantaj sağladığını savunarak bu politikanın bir “denge unsuru” olduğunu vurguladı.
Trump, söz konusu ürünlerin şu anda fentanil krizi nedeniyle %20 tarife kapsamında olduğunu ve yalnızca başka bir sınıflandırmaya geçirildiğini söyledi.
FED YETKİLİLERİNDEN ENFLASYON UYARILARI
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri de ticaret politikalarının ekonomik etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Boston Fed Başkanı Susan Collins, finansal piyasalarda istikrarsızlık olması durumunda müdahale edeceklerini belirtti. New York Fed Başkanı John Williams ise tarifelerin enflasyonu artırabileceğine dikkat çekti. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, kısa vadeli enflasyon artışı ve iş gücü piyasasında zayıflama riski bulunduğunu dile getirdi.
KÜRESEL PİYASALARDA TEPKİLER VE SON GELİŞMELER
Cuma günü New York Borsası’nda Nasdaq %2,06, S&P 500 %1,81, Dow Jones ise %1,56 yükseliş gösterdi. Yeni haftaya da endeks vadeli işlemleri pozitif başladı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,47 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi %0,5 düşüşle 99,6 seviyesine gerileyerek Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyeye indi.
Altının ons fiyatı rekor kırarak 3.245 doları gördü ve haftayı 3.239 dolardan tamamladı. Haftanın ilk işlem gününde altın %0,2 düşüşle 3.231 dolar seviyesinde işlem görüyor. Brent petrol ise %0,2 kayıpla 64,1 dolar seviyesine geriledi.
AVRUPA, TARİFE GÖRÜŞMELERİ İÇİN WASHİNGTON’A GİDİYOR
Avrupa Birliği (AB), ABD ile yürütülen tarifelere ilişkin görüşmeler kapsamında harekete geçti. AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, görüşmeler yapmak üzere Washington’a gidiyor. AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, karşılıklı fayda sağlayacak bir anlaşmaya açık olduklarını belirtti. AB tarafı, özellikle otomotiv ihracatçılarının etkilenmemesi adına 90 günlük sürede bir uzlaşı sağlanmasını hedefliyor.
Avrupa borsaları, tarifelere ilişkin belirsizlikler nedeniyle cuma günü karışık seyretti. İngiltere FTSE 100 endeksi %0,64 yükselirken, Almanya DAX 40 %0,92, Fransa CAC 40 %0,30, İtalya FTSE MIB 30 %0,73 değer kaybetti. Haftanın ilk günü Avrupa vadeli endeksleri yükselişle başladı.
ASYA BORSALARI POZİTİF SEYREDİYOR
ABD’nin son tarife düzenlemesi sonrası Asya borsaları da toparlanma gösterdi. Japonya Nikkei 225 endeksi %2, Güney Kore Kospi %1, Hong Kong Hang Seng %2,2, Çin Şanghay bileşik endeksi %0,8 değer kazandı.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD’nin vergi politikalarının küresel ekonomide belirsizlik yarattığını ifade ederek, bu politikaların Japon ekonomisine de negatif etkide bulunabileceğini söyledi.
Çin’de açıklanan mart ayı dış ticaret verilerine göre 102,6 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi. Japonya’da ise sanayi üretimi şubat ayında %2,3 arttı, kapasite kullanım oranı ise %1,1 düştü.
YURT İÇİNDE GÜNDEM: CARİ AÇIK VE BORSA İSTANBUL
Türkiye’de yatırımcıların gözü bugün açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verisinde. Ekonomistlerin beklentisi 4,3 milyar dolarlık cari açık yönündeydi. BIST 100 endeksi haftaya %0,80 artışla 9.456,17 puandan başladı. Cuma gününü ise %0,45 primle 9.380,95 puanla tamamlamıştı.
BIST 30 nisan vadeli kontratı %0,3 değer kazanarak 10.419,00 puana ulaştı. Dolar/TL kuru 38,0150 seviyesinden işlem görürken, teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 direnç, 9.200 ve 9.100 destek seviyeleri olarak izleniyor.
Kaynak = https://www.cnnturk.com/ekonomi/abd-cin-arasindaki-tarife-gerilimi-kuresel-piyasalari-etkilemeye-devam-ediyor-2269636